Mock Test - 2 ( Intelligence Test )

Q. 1 to 5 Direction :- In each of the following questions relation between 3rd and 4th term is similar to that as between 1st and 2nd term. Find the term to replace the question mark from the given alternatives.

1) Cause : Reason : : Perfect : ?

  1. (1) Pure
  2. (2) Imperfect
  3. (3) Idle
  4. (4) Ideal

Answer:(4) Ideal .

Explanation:-


2)

Answer: (3).

Explanation:-


3)69 : 123 : : 48 : ? (Select two correct alternatives)

  1. (1) 112
  2. (2) 102
  3. (3) 80
  4. (4) 84

Answer:(2) 102 (3) 80 .

Explanation:-


4)394 : 54 : : 875 : ?

  1. (1) 55
  2. (2) 94
  3. (3) 140
  4. (4) 146

Answer:(3) 140 .

Explanation:-


5) ADJ : BFM : : CIO : ?

  1. (1) DKR
  2. (2) ELR
  3. (3) DKQ
  4. (4) DJP

Answer:(1) DKR .

Explanation:-


Q. 6 to 8 Direction :- In the following series, determine the rule underlying the series and find out the term to replace the question mark.

6)812, 715, 626, 543, 464, 391, ?

  1. (1) 316
  2. (2) 320
  3. (3) 318
  4. (4) 309

Answer:(2) 320 .

Explanation:-


7)BC, EG, HK, KO, NS, ?

  1. (1) NR
  2. (2) QK
  3. (3) EG
  4. (4) QW

Answer:(4) QW .

Explanation: -


8)YXW, XVT, WSP, VOK, ?

  1. (1) UJE
  2. (2) UJF
  3. (3) YKE
  4. (4) XKE

Answer: (1) UJE.

Explanation:-


9)Select the wrong term in the given series : 13, 16, 22, 26, 38, 62, 76, 102

  1. (1) 38
  2. (2) 62
  3. (3) 76
  4. (4) 16

Answer:(3) 76 .

Explanation:-


10)Observe the numbers in the grid and choose the correct alternative to replace the question mark.

7 6 8
28 4 ?
12 2 15

  1. (1) 34
  2. (2) 60
  3. (3) 17
  4. (4) 40

Answer:(4) 40 .

Explanation:-


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.