Mock Test - 5 ( Intelligence Test )

Q. 1 to 3 Direction :- Observe the following pyramid of numbers and the sequence of terms given in the questions that follow. Choose the correct term from the given alternatives to replace the question mark.

35

19 16

23 13 27

36 33 24 38

32 17 39 12 15

11 25 22 20 34 28

18 14 37 31 26 21 10

1)11, 17, 31 : 37, 22, 32 : : 28, 12, 31 : ?

  1. (1) 21, 34, 38
  2. (2) 26, 20, 38
  3. (3) 26, 20, 15
  4. (4) 26, 34, 15

Answer: (3) 26, 20, 15 .

Explanation:-


2)23, 33, 17 : 12, 24, 27 : : 32, 25, 14 : ? (Choose two correct alternatives)

  1. (1) 26, 20, 38
  2. (2) 31, 22, 39
  3. (3) 34, 12, 27
  4. (4) 21, 34, 15

Answer:(2) 31, 22, 39(4) 21, 34, 15 .

Explanation:-


3)18, 32, 14, 17, 37, ?, 31, 12

  1. (1) 24
  2. (2) 27
  3. (3) 39
  4. (4) 38

Answer:(3) 39 .

Explanation:-


4 to 6 Direction :- Identify the rhythmic arrangement of terms given below and find the correct term to replace the question mark.

4) a b c d e b b c d e a c ? d e a ? d d e a b ? e e

  1. (1) c b d
  2. (2) b b c
  3. (3) c c d
  4. (4) c b c

Answer: (4) c b c .

Explanation:-


5)

Answer: (1).

Explanation:-


6) 0 1 2 1 2 3 2 3 4 3 4 5 4 ? ? ? ? 7 6 7 8 7 8 9

  1. (1) 5 6 4 5
  2. (2) 4 5 6 4
  3. (3) 5 6 5 6
  4. (4) 5 6 7 5

Answer: (3) 5 6 5 6 .

Explanation:-


7 to 9 Direction :- In a certain code language MAT is written as ‘427’, CAN is written as ‘584’ and NOT is written as ‘597’. The relation of letters and numbers may not be one to one.

7)Which number represents alphabet ‘C’?

  1. (1) 4
  2. (2) 5
  3. (3) 8
  4. (4) 2

Answer: (3) 8 .

Explanation: -


8)What is the code for ‘EAT’?

  1. (1) 547
  2. (2) 247
  3. (3) 289
  4. (4) 147

Answer:(4) 147 .

Explanation:-


9)M + C – T = ?

  1. (1) 5
  2. (2) 3
  3. (3) 2
  4. (4) 8

Answer:(2) 3 .

Explanation:-


10)Observe the numbers given in the grid and choose the correct alternative to replace the question mark. (Select two correct alternatives)

73 ? 61
59 43 71
47 67 53
  1. (1) 37
  2. (2) 41
  3. (3) 79
  4. (4) 77

Answer:(2) 41(3) 79 .

Explanation:-


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.