Mock Test - 1 ( English )

Instruction for the Q. 01 to Q. 03 Read the following extract and answer the questions: Education as Mahatma Gandhi described it, ‘‘is the tool for the development of consciousness and reconstitution of society.’’ Since Independence, India has stressed reforming and restructuring the educational system as part of state intervention. The National Policy on Education (NPE), 1986, which is hailed as a landmark in the Indian educational system, provided a comprehensive framework to guide the development of education in the country. The NPE and its programme of action was again updated in 1992 through similar consensual process involving all the state governments, resource organisations and educationists. What has been worrying the critics and educationists alike is the non fulfilment of one of the NPE objectives : education of girls. It has been stated in the NPE that the ‘Education for all’ meet should have a strong gender focus as education for all by definition is gender inclusive.

1)In the passage, the author makes a plea for ..................

  1. (1) Free education
  2. (2) Universal education
  3. (3) The education of men
  4. (4) The education of girls

Answer: (4) The education of girls

Explanation: None.


2)According to the passage, critics and educationists are worried that :

  1. (1) One of the objectives of NPE has not been fulfilled
  2. (2) Many objectives of NPE have not been fulfilled.
  3. (3) The education of girls is one of the objectives of NPE
  4. (4) Non-fulfilment of NPE leads to the education of girls.

Answer: (1) One of the objectives of NPE has not been fulfilled

Explanation:None.


3)Complete the following sentence: The National Policy on Education provided ...............

(a) Guidelines for the comprehension of education in the country.

(b) A comprehensive framework for the development of education in the country.

(c) Guidance material to develop education in the country.

(d) Comprehensive development of education.

  1. (1) a and b
  2. (2) only b
  3. (3) a and d
  4. (4) only d

Answer: (2) only b

Explanation: None.


Instruction for the Q. 04 to Q. 06

Read the following poem and answer the questions given below it:

If you’ve tried and have not won, Never stop for crying ;

All’s that’s great and good is done Just by patient trying.

Though young birds, in flying, fall, still their wings grow stronger;

And the next time they can keep Up a little longer.

Though the strudy oak has known Many a blast that bowed her,

She has risen again, and grown Loftier and prouder.

If by easy work you beat, Who the more will prize you?

Gaining victory from defeat That’s the test that tries you!

4)Which of the following pair is not in the adjective form?

    (a) Victory (b) Loftier (c) stronger (d) defeat

  1. (1) a and c
  2. (2) b and d
  3. (3) a and d
  4. (4) c and d

Answer:(3) a and d

Explanation: None.


5)Complete the following line by selecting the correct alternative from the following: All’s that’s great and good is done Just by ..................

  1. (1) gaining victory
  2. (2) flying high
  3. (3) growing loftier
  4. (4) patient trying

Answer:(4) patient trying

Explanation: None.


6)Choose the correct alternative of the meaning of the phrase ‘has known many a blast’ from the poem.

  1. (1) has taken many explosive operations.
  2. (2) has survived many blows of stormy winds.
  3. (3) is responsible for many blasts
  4. (4) explosive talks

Answer:(2) has survived many blows of stormy winds.

Explanation:None.


7)Which pair of words from the following is not suitable in the given word register. a) bustard b) crane c) pigeon d) predators e) larks f) grass

  1. (1) a and c
  2. (2) a and f
  3. (3) d and e
  4. (4) d and f

Answer: (4) d and f

Explanation:None


8)Choose two correct options of adverb clause.

  1. (1) He is so brilliant that he can solve any example.
  2. (2) She visited the village where she was born.
  3. (3) Work hard so that you can success.
  4. (4) The news that he stood first class first spread everywhere.

Answer:(1) He is so brilliant that he can solve any example.

Explanation:None


9) Choose the correct alternative of synonym of the given word ‘preposterous’ a) absurd b) completely unreasonable c) skillfully, without doing anything wrong d) surprising fact that was previously a secret and is now known.

  1. (1) a and d
  2. (2) b and c
  3. (3) a and b
  4. (4) b and d

Answer: (3) a and b

Explanation:None.


10)Choose the correct equivalent in passive voice of the given sentence: Who is creating this mess?

  1. (1) By whom is this mess being created?
  2. (2) Who has created this mess?
  3. (3) By whom has this mess been created?
  4. (4) By whom this mess was being created?

Answer: (1) By whom is this mess being created?

Explanation: None.


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.