Mock Test -1 ( Maths )

The LCM of two co-prime numbers is 910 and their sum is 83. What will be the difference between the two numbers?

  1. (1) 57
  2. (2) 60
  3. (3) 81
  4. (4) 75

Answer: (1) 57

Explanation: None.


2)Two right angled scalene triangles are joined along their hypotenuse. Which of the following figures will be formed? [Select two correct options]

  1. (1) Rhombus
  2. (2) Kite
  3. (3) Rectangle
  4. (4) Trapezium

Answer: *

Explanation:None.


3)60 l. milk contains 15% fats and 40 l. milk contains 8% fats. If these two milk are mixed together, then what will be the % of fats contained in the mixture?

  1. (1) 87.8 %
  2. (2) 12.2 %
  3. (3) 1220 %
  4. (4) 122 %

Answer: (2) 12.2 %

Explanation: None.


4)In a circle, the measure of a major arc is 60° more than double the measure of its minor arc. What will be the measure of its major arc?

  1. (1) 100°
  2. (2) 300°
  3. (3) 220°
  4. (4) 260°

Answer:(4) 260°

Explanation: None.


5)Write the degree of the product of (x3-27) (x2 2x + 2 )

  1. (1) 6
  2. (2) 5
  3. (3) 3
  4. (4) 2

Answer: (2) 5

Explanation: None.


6)Which of the following options indicate the volume of a sphere?

  1. (1) 31 ×Ï€2r3

  2. (2) Ï€3× 4Ï€r2

  3. (3)43 × r3

  4. (4) Ï€43 ×2

Answer: Ï€3× 4Ï€r2

Explanation:None.


7)Rohit purchased a 3 year old used machine from Mohit for Rs. 8,57,375. If the rate of depreciation is 5%, for how much did Mohit must have bought the machine ? (1) Rs. 10,00,000 (2) Rs. 12,00,000 (3) Rs. 8,00,000 (4) Rs. 9,00,000

  1. (1) Rs. 10,00,000
  2. (2) Rs. 12,00,000
  3. (3) Rs. 8,00,000
  4. (4) Rs. 9,00,000

Answer:(1) Rs. 10,00,000

Explanation:None


8)Which of the following are the factors of a trinomial ? (a – b)2 – 17 (a – b) – 60 ?

  1. (1) (a – b – 12) (a – b + 5)
  2. (2) (a – b + 12) (a – b – 5)
  3. (3) (a – b + 20) (a – b – 3)
  4. (4) (a – b – 20) (a – b + 3)

Answer:(4) (a – b – 20) (a – b + 3)

Explanation:None


9) (3x +7) is an even number. What will be the square of ‘x’ from the following options?

  1. (1) Odd number
  2. (2) Even number
  3. (3) Prime number
  4. (4) Twin prime number

Answer:(1) Odd number

Explanation:None.


10)Abdul covered 52 th distance between the towns A and B by car and 12 the distance by bus. Still town B is 15 km away. What may be the distance between the town A and B ?

  1. (1) 105 km
  2. (2) 450 km
  3. (3) 75 km
  4. (4) 150 km

Answer:(4) 150 km

Explanation: None.


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.