Mock Test 2 ( Maths )

1)The capacity of a bucket is 10 l. If it is to be filled to its full capacity, how many bottle of 1.25l will have to be emptied in it?

  1. (1) 8 bottles
  2. (2) 80 bottles
  3. (3) 10 bottles
  4. (4) 100 bottles

Answer: (1) 8 bottles

Explanation: None.


2)If a supplementary angle of an angle’s complementary angle is 108°, find the measure of the angle.

  1. (1) 72°
  2. (2) 18°
  3. (3) 98°
  4. (4) 198°

Answer: (2) 18°

Explanation:None.


3)(0.3)2 + (0.1)2 – (0.2)2 = ? (Select two correct options)

  1. (1) 0.6
  2. (2)0.3612
  3. (3) √0.0036
  4. (4) 0.06

Answer: (3) √0.0036 ,(4) 0.06

Explanation: None.


4)Which of the options given below are incorrect statements? (Select two correct alternatives) (A) A ray has a midpoint. (B) A line has a midpoint. (C) Chord of a circle has a midpoint. (D) Perpendicular bisector of a line segment passes through its midpoint.

  1. (1) (A)
  2. (2) (B)
  3. (3) (C)
  4. (4) (D)

Answer:(1) (A),(2) (B)

Explanation: None.


5)Which of the following terms, when added to the binomial 1 + 64a2 b2, will make it a perfect square? [Select two correct alternatives]

  1. (1) 16 ab
  2. (2) 8 ab
  3. (3) – 8 ab
  4. (4) – 16 ab

Answer: (1) 16 ab, (4) – 16 ab

Explanation: None.


6)Find the ratio of x and y, if a number is 20% of ‘x’ and another is 25% of ‘y’.

  1. (1) 5 : 4
  2. (2) 4 : 5
  3. (3) 2 : 3
  4. (4) 3 : 2

Answer: (1) 5 : 4 , (2) 4 : 5

Explanation:None.


7)Find the incorrect statement from the following: (a) Every prime number is a natural number. (b) Every rational number is a real number. (c) Sum of any two prime numbers is an even number. (d) HCF of twin prime numbers is 1.

  1. (1) a
  2. (2) b
  3. (3) c
  4. (4) d

Answer: (3) c

Explanation:None


8)Read the following statements and select the correct alternative. (Two correct options) (A) The numbers divisible by 3 and 4 are divisible by 8. (B) All numbers that are divisible by 2 and 9 are divisible by 18. (C) The numbers divisible by 6 and 10 are divisible by 2.

  1. (1) Statement ‘A’ incorrect
  2. (2) Statements ‘B’ and ‘C’ are correct
  3. (3) Statements ‘A’ and ‘B’ are correct
  4. (4) Statement ‘C’ incorrect

Answer:(1) Statement ‘A’ incorrect (2) Statements ‘B’ and ‘C’ are correct

Explanation:None


9)Which of the following conditions should be given to make the total surface area of a sphere and cylinder to be equal?

  1. (1) Diameter of a sphere should be equal to the radius of a cylinder.
  2. (2) Radius and height of a cylinder is equal to the radius of a sphere.
  3. (3) Radius of a cylinder should be double the radius of sphere.
  4. (4) Height of a cylinder should be equal to the diameter of the sphere.

Answer: (2) Radius and height of a cylinder is equal to the radius of a sphere.

Explanation:None.


10)A fruit seller purchased 48 dozen bananas at the rate of Rs. 48 per dozen. 1 dozen bananas were spoiled. He sold the remaining bananas at Rs. 72 per dozen. How much profit or loss did he incurr in this transaction?

  1. (1) Rs. 1080 loss
  2. (2) Rs. 1080 profit
  3. (3) Rs. 72 loss
  4. (4) Rs. 48 profit

Answer:(2) Rs. 1080 profit

Explanation: None.


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.