Mock Test 3 ( Maths )

1)In a cuboid shape tank, water is being poured from the tap at the rate of 60 l/min. The capacity of the tank is 108 cu.m. How much time will be required to fill the tank to half of its capacity?

  1. (1) 10 hrs.
  2. (2) 3 hrs.
  3. (3) 30 hrs.
  4. (4) 15 hrs.

Answer: (4) 15 hrs.

Explanation: None.


2)What will be the compound interest on Rs. 30,000 at the rate of 12% p.a. in 112 years?

  1. (1) Rs. 5400
  2. (2) Rs. 6516
  3. (3) Rs. 5696
  4. (4) Rs. 5616

Answer: (4) Rs. 5616

Explanation:None.


3) Using the digit only once, from one digit prime number form the greatest and smallest 4 digit number. Which of the following options will not divide the difference between these numbers completely?

  1. (1) 3
  2. (2) 5
  3. (3) 9
  4. (4) 7

Answer: (4) 7

Explanation: None.


4)Which of the following options is not a pythagorean triplet?

  1. (1) (3, 4, 5)
  2. (2) (7, 24, 25)
  3. (3) (8, 15, 17)
  4. (4) (5, 13, 14)

Answer:(4) (5, 13, 14)

Explanation: None.


5)What is the product of two integers between which -11913

  1. (1) 65
  2. (2) 90
  3. (3) – 72
  4. (4) + 72

Answer: (2) 90

Explanation: None.


6) (169)2-1(13)2-1

  1. (1) 171
  2. (2) 168
  3. (3) 169
  4. (4) 170

Answer: (4) 170

Explanation:None.


7) I had to give Rs. 7 change to Rickshaw uncle. I had enough coins of Rs. 1, Rs. 2, Rs. 5. Then in how many ways can I pay him?

  1. (1) 6 ways
  2. (2) 3 ways
  3. (3) 5 ways
  4. (4) 4 ways

Answer: (1) 6 ways

Explanation:None


8)The average age of Ria and her 4 friends is 24 years. Their ages are (3m – 2), (2m + 7), (4m – 7), (3m), (3m + 2) respectively. Find the value of ‘m’

  1. (1) 7
  2. (2) 9
  3. (3) 8
  4. (4) 5

Answer: (3) 8

Explanation:None


9)As the rate of ticket of a play increased by 25%, the sale reduced by 15%. What is the rise or fall in the total income?

  1. (1) 6.25 % rise
  2. (2) 6.25 % fall
  3. (3) 12.5 % rise
  4. (4) 12.5 % fall

Answer: (1) 6.25 % rise

Explanation:None.


10)Which of the following are the factors of (a3 – 8b3) ?

  1. (1) (a – 2b) (a2 – 2ab + 4b2)
  2. (2) (a – 2b) (a2 – 2ab – 4b2)
  3. (3) (a – 2b) (a2 + 2ab + 4b2)
  4. (4) (a – 2b) (a2 + 2ab – 4b2)

Answer: (3) (a – 2b) (a2 + 2ab + 4b2)

Explanation: None.


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.