Mock Test 4 ( Maths )

1)The length, breadth and height of a cuboid is ‘l’ cm ‘b’ cm, ‘h’ cm. If lb = 60 sq. cm, bh = 24 sq. cm, hl = 40 sq. cm, then find the volume of cuboid.

  1. (1) 248 cu.cm
  2. (2) 240 cu.cm
  3. (3) 600 cu.cm
  4. (4) 420 cu.cm

Answer: (2) 240 cu.cm .

Explanation:-


2)Solve the equation and find the value of x, :x-55 + x+22x + 2 = 0

  1. (1) 0
  2. (2) 0.7
  3. (3)107
  4. (4)132

Answer: (1) 0 .

Explanation:-


3)Which of the following options is the co-efficient form of the polynomial (x5 – 4x) ?

  1. (1) (1, – 4)
  2. (2) (1, 0, 0, 0, – 4, 0)
  3. (3) (1, 0, 0, 0, – 4)
  4. (4) (1, 0, 0, 0, 4)

Answer: (2) (1, 0, 0, 0, – 4, 0).

Explanation:-


4)Sureshrao sold an article for Rs. 1962 and earned a profit of 9%. What was the cost price of that article?

  1. (1) Rs. 1900
  2. (2) Rs. 1850
  3. (3) Rs. 1950
  4. (4) Rs. 1800

Answer:(4) Rs. 1800 .

Explanation:-


5) m⋉1n if m =30 then n=5 . Write the equation of variation. (1) m = 6 n (2) mn = 150 (3) n = 150 m (4) mn = 6

  1. (1) m = 6 n
  2. (2) mn = 150
  3. (3) n = 150 m
  4. (4) mn = 6

Answer: (2) mn = 150.

Explanation:-


6)A farmer purchased a pump at Rs. 6600 after getting a discount of 12% on the printed price. What might be the printed price of the pump?

  1. (1) Rs. 7500
  2. (2) Rs. 6500
  3. (3) Rs. 5700
  4. (4) Rs. 8500

Answer: (1) Rs. 7500 .

Explanation:-


7)

In ∆ PQR, angle bisectors of ∠ Q and ∠ R intersect at point O. m∠ O = 130°, m∠ P = ?

  1. (1) 50°
  2. (2) 100°
  3. (3) 80°
  4. (4) 130°

Answer:(3) 80° .

Explanation: -


8) Instructions for the Q.8 and Q.9 The sale and purchase of a merchant for the year 2017 for 3 months is shown through a bar graph.Observe it and answer the questions.

What type of bar graph is it?

  1. (1) Divided bar graph
  2. (2) Joint bar graph
  3. (3) Percentage bar graph
  4. (4) Simple bar graph

Answer: (1) Divided bar graph.

Explanation:-


9)75. Find the ratio of total purchase to total sale for the three months.

  1. (1) 7 :3
  2. (2) 10 : 13
  3. (3) 13 : 10
  4. (4) 7: 5

Answer: .

Explanation:-


10)

A semicircle is drawn over a diameter. The circumference of the semicircle is 72 units. l(BC) = l(AO) = l(OC). Find the permimeter of ∆ ABC.

  1. (1) 42 + 14 √3 units
  2. (2) 56 √3 units
  3. (3) 56 units
  4. (4) 42 √3 + 14 units

Answer: (1) 42 + 14 √3 units .

Explanation:-


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.