Mock Test - 2 ( English )

1) Find out what the following abbreviation stand for : MIP

  1. (1) Moon Impression probe
  2. (2) Moon Impact probe
  3. (3) Moon Impact propellant
  4. (4) Moon Impression propellant

Answer:(2) Moon Impact probe .

Explanation:-


2)Choose the option from the following that contains correct reported speech: John said, ‘‘That’s the job you are offering me?’’

  1. (1) John asked whether that was the job he was offered
  2. (2) John asked whether that is the job he is offered
  3. (3) John said that this was the job she was offering him
  4. (4) John asked if that was the job she was offering him

Answer: (4) John asked if that was the job she was offering him.

Explanation:-


Instruction for the Q. 3 and Q. 4 Read the following dialogue and answer the questions given below: Mother : .....! ....... you can taste the goodness of fresh vegetables! Daughter : Yes, Unbelievable. No one would think that this soup was made with a stone! Son : You’ve said it. Such delicious vegetable soup and made with a stone! Daughter : I wonder what happens to the stone? Does it melt away? Mother : Oh, no! ....................

3)Choose the most appropriate interjection for the following dialogue. Mother : .....! ....... you can taste the goodness of fresh vegetables!

  1. (1) How! astonishing!
  2. (2) Ah! Wonderful !
  3. (3) Oh ! No !
  4. (4) Alas ! Very bad !

Answer:(2) Ah! Wonderful ! .

Explanation:-


4)Complete the last sentence of the given dialogue with most appropriate response: Mother : Oh, no! ....................

  1. (1) It melts down
  2. (2) It breaks into pieces
  3. (3) It remains the same
  4. (4) None of the above

Answer:(3) It remains the same .

Explanation:-


5)Choose the correct option that represents positive degree of comparison of the given sentence: Mumbai is one of the richest cities in India

  1. (1) Very few cities in India are as rich as Mumbai
  2. (2) Very few cities in India are rich than Mumbai
  3. (3) No other city in India is as rich as Mumbai
  4. (4) Very few cities in India are not as richer as Mumbai

Answer: (1) Very few cities in India are as rich as Mumbai.

Explanation:-


6)Identify which of the following is a complex sentence :

  1. (1) My brother came and handed over money to me
  2. (2) She is intelligent but her sister is dull.
  3. (3) In spite of many failures he hopes to succeed
  4. (4) Young persons should realize what they can do for the country.

Answer:(4) Young persons should realize what they can do for the country. .

Explanation:-


7)Choose the correct question tag for the given sentence : You didn’t cause much damage to the book, ................?

  1. (1) didn’t you
  2. (2) do you
  3. (3) did you
  4. (4) don’t you

Answer: (3) did you .

Explanation: -


8)Match the following :

Sr. No. Column A Column B
1. Bazaar a) Horse cart
2. Sant b) Fort
3. Killa c) Market
4. Tonga d) Saint

  1. (1) 1 - d, 2 - c, 3 - a, 4 - b
  2. (2) 1 - c, 2 - d, 3 - b, 4 - a
  3. (3) 1 - a, 2 - b, 3 - c, 4 - d
  4. (4) 1 - c, 2 - b, 3 - d, 4 - a

Answer:(2) 1 - c, 2 - d, 3 - b, 4 - a .

Explanation:-


9)Choose the correct alternative of the suitable preposition in the following sentence: They had resorted ................ a very aggressive play.

  1. (1) to
  2. (2) with
  3. (3) for
  4. (4) in

Answer:(1) to .

Explanation:-


10)Pick out the correct alternative expressing the meaning of the underlined phrase: What is on the carpet these days is in the news.

  1. (1) to be in tune
  2. (2) to be under consideration
  3. (3) to come home to
  4. (4) to break the news

Answer:(2) to be under consideration .

Explanation:-


No comments

Hindi vyakaran Mock Test

Scholarship Exam 2024 PAPER 1/2 : Hindi अनेकार्थी शब्द Start The Quiz Time's Up score: Next question See Your Result Total Quest...

Powered by Blogger.