Mock Test - 4 ( English )
1) Choose the wrong pair of verb and its noun form. (1) nose - nasal (2) power - empower (3) advise - advice (4) relief - relieve
- 3
- 2
- 1
- 4
Answer: 1.
Explanation:-
2) Choose the correct option for underlined phrase in the given sentence. Srushti did not pay heed to my advice.
- paid attention to
- turned a deaf ear
- made up her mind
- turned left
Answer: turned a deaf ear.
Explanation:-
3) The following sentence is of _________ type. "Under your care, I have watched him transforming from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for the team."
- compound sentence
- complex sentence
- simple sentence
- imperative sentence
Answer: complex sentence or complex sentence.
Explanation:-
4)Choose the correct option. Mandar is leaning _____________ a wall.
- on
- about
- along
- against
Answer: on or against.
Explanation:-
5) Find the correct 'wh-question' for the underlined word. The setting Sun colours the entire earth.
- How does the setting Sun colour ?
- What does the setting Sun colour ?
- Where did the setting Sun colour?
- When does the setting Sun colour ?
Answer: What does the setting Sun colour ?.
Explanation:-
6) Choose the correct option. This is the final examination for you. You can ______ appear it ________ leave it.
- both - or
- either - or
- neither - nor
- not only - but also
Answer: either - or.
Explanation:-
Instruction for Q. 7 and Q. 8. Read the following write up and choose the correct option. Food was never meant to be just a tank-filler, Ancient civilizations worshipped the rain, the sun and the Mother Earth which gave them bounty of crop. That is why you should slow down and connect with your food. However rushed you are, you can find ways to do this. That's why food is called 'Purna Brahma'. Food is the source of energy. It also provides life, strength, enthusiasm, intellect and so on.... so respect the food that you have eaten.
7) The above write-up focuses on __________
- history of food
- we should respect food.
- variety of food
- food as a tank-filler.
Answer: we should respect food..
Explanation: -
8) Which elements in the nature gives us bounty of crop?
- fire, water, gas
- clouds, commets, rainbows
- the rain, clouds, trees
- the Rain, the Sun, the Mother Earth
Answer: the Rain, the Sun, the Mother Earth.
Explanation:-
9) Which figure of speech is in the following sentences. ‘To err is human, to forgive is divine.’
- climax
- antithesis
- metapher
- simite
Answer: antithesis.
Explanation:-
10) Fill in the blanks with correct option. It was holidy yesterday. We all gathered together after a long break. Nisha said, "Let's go for trekking _________" we all replied 'Yes, why not? "
- Shall we?
- do we
- will we
- don't we?
Answer: Shall we?.
Explanation:-
Post a Comment